Sarmale din piept de pui, fragede și aurii, coapte încet în foi de varză de casă cu mămăliguță caldă și slănină rumenită

       Dacă există o mâncare care să aducă instant vibe de acasă, atunci sunt sarmalele. Eu le fac mereu în varianta light, cu piept de pui tocat acasă, multe legume și foi de varză de casă. Sunt moi, aromate, delicat-acrișoare și nu te doboară după ce le mănânci.

       Și, sincer, mirosul care umple casa cât stau la cuptor… e pur și simplu terapie.

Pentru plating am mers pe ceva super simplu, dar spectaculos: o mămăliguță cremoasă, câteva fâșii de slănină rumenită și trei sarmale puse deasupra. Arată divin și gust fix ca în povești.


Sarmalele sunt regina meselor de sărbătoare în România. Dar, să fim sinceri, varianta clasică cu carne de porc grasă poate fi o provocare pentru digestie. Aici intervin sarmalele de pui: o alternativă mult mai ușoară, mai fină și cu mai puține calorii, dar care păstrează totuși gustul autentic, tradițional.

Mulți se feresc să gătească sarmale din piept de pui de teamă că vor ieși uscate și „încăcioase”. Și au dreptate, pieptul de pui este o carne slabă. Însă, cu tehnica potrivită și proporția corectă de legume și orez, putem obține sarmale care se topesc în gură, fiind la fel de gustoase ca cele de porc, dar mult mai prietenoase cu silueta.

Astăzi vă arăt cum pregătesc eu sarmalele de pui pentru a rămâne suculente și aromate.


Ingrediente (pentru aprox. 29-30 bucăți):

Compoziția (Inima sarmalei):

  • 650–700 g Piept de pui. Recomandare: Cumpărați pieptul întreg și tocați-l acasă. Carnea tocată din comerț este adesea o pastă prea fină; noi vrem o textură ușor granulată pentru a reține sosul.

  • 1 ceapă mare (sau 2 medii), tocată mărunt. Ceapa oferă dulceață și umiditate.

  • 1 morcov mare, dat pe răzătoarea mică.

  • 6 linguri de orez cu bob rotund (cel mai bun pentru sarmale, pentru că leagă compoziția).

  • 1 lingură de mărar proaspăt tocat.

Aromele și Condimentele:

  • 1 lingură pastă de tomate (bulion).

  • 1 linguriță boia dulce (pentru o culoare roșiatică apetisantă).

  • 1 linguriță condimente speciale pentru sarmale (sau un mix de cimbru, coriandru și piper).

  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust.

Pentru Montare și Gust:

  • 1-2 verze murate (de preferat varză cu foi subțiri, de casă).

  • 150g Slănină afumată sau costiță (fâșii). Secretul: Chiar dacă sunt sarmale de pui, grăsimea afumată pusă printre sarmale va infuza totul cu o aromă divină, fără a îngreuna compoziția interioară.

  • Lichidul de fierbere: 3–4 linguri pastă de tomate diluate în 500-600 ml apă caldă (sau zeamă de varză, dacă vă plac mai acre).


Mod de preparare pas cu pas:

1. Pregătirea Cărnii (De ce să o toci acasă?)

Pieptul de pui îl tăiați cubulețe și îl treceți prin mașina de tocat sau îl mărunțiți la robotul de bucătărie (pulsând scurt). Important: Nu îl transformați într-o pastă de tip „parizer”! Vrem bucățele mici de carne, care să ofere textură. Carnea proaspăt tocată este mult mai suculentă decât cea ambalată care stă pe raft.

2. Pregătirea Legumelor și a Mixului

Ceapa trebuie tocată extrem de fin (să nu se simtă bucăți mari în sarmale), iar morcovul dat pe răzătoarea mică. Într-un bol larg, adăugați: carnea tocată, ceapa, morcovul ras, orezul crud (spălat în prealabil), mărarul, condimentele, sarea, piperul și lingura de bulion.

Amestecați energic cu mâna timp de 2-3 minute. Testul consistenței: Compoziția trebuie să fie omogenă și lipicioasă. Datorită morcovului și cepei, nu va fi o compoziție tare, ci una ușor moale – exact asta ne dorim pentru a evita uscarea la fiert.

3. Pregătirea Foilor de Varză

Desfaceți foile de varză cu grijă. Gustați o bucățică mică.

  • Dacă vi se pare prea sărată sau acră, lăsați foile în apă rece timp de 15-30 de minute pentru a se desăra.

  • Tăiați nervurile groase de pe spatele fiecărei foi (le puteți toca și pune pe fundul oalei). Tăiați foile în dreptunghiuri potrivite pentru mărimea dorită a sarmalelor.

4. Împăturirea (Tehnica „Pernuța”)

Luați o foaie de varză în palmă. Puneți o lingură de compoziție la un capăt (nu puneți prea mult, orezul se va umfla la fiert!). Rulați strâns, având grijă să introduceți capetele verzei spre interior la fiecare rulare, ca să „sigilați” carnea. Rezultatul trebuie să fie compact și uniform. Sarmalele de pui sunt, de obicei, mai delicate și mai mici decât cele de porc.

5. Aranjarea în Oală (Stratificarea aromelor)

Pe fundul cratiței (sau al oalei de lut, dacă aveți), puneți un strat de varză tocată fideluță (din resturile foilor). Așezați sarmalele concentric, una lângă alta. Secretul Gustului: Printre sarmale, „ascundeți” fâșii de slănină afumată sau costiță. În timpul fierberii, grăsimea se va topi și va pătrunde printre sarmale, glazurându-le și oferindu-le acel gust de fum irezistibil. Dacă aveți multe sarmale, faceți mai multe straturi, presărând varză tocată între ele.






5. Coacerea

Pui tăvile în cuptor preîncălzit la 180°C.

Timp: 1 oră și jumătate – 2 ore

Pui apă treptat dacă observi că nu mai este, nu le lăsa să se ardă/lipească.

Semn că sunt gata:

  • varza devine aurie pe margini

  • sosul este mai gros

  • mirosul este absolut irezistibil


6. Mămăliga

Cât stau sarmalele la cuptor, faci o mămăligă simplă și caldă.


SERVIRE

Eu am pus pe farfurie:

  • o porție generoasă de mămăligă

  • 3 sarmale fragede

  • 3 bucăți de slănină rumenită

Nu am folosit smântână, dar tu poți să pui orice dorești, smântână, ardei, murături etc.

Tips & Tricks pentru Sarmale Perfecte:

De ce morcov? Morcovul nu este doar pentru culoare. El conține zahăr natural și multă apă. Într-o rețetă cu piept de pui (carne seacă), morcovul este cel care menține interiorul sarmalei umed și dulceag.

Regula de a doua zi: Ca orice mâncare românească serioasă, sarmalele sunt mult mai bune a doua zi, după ce aromele s-au „așezat”.

Servirea ideală: Sarmalele de pui cer o mămăliguță fierbinte, o lingură generoasă de smântână grasă și, pentru curajoși, un ardei iute murat.

Poftă bună la o masă tradițională, gătită cu grijă și ingrediente curate!

Așa termin eu rețeta asta: cu miros de sarmale calde în casă, cu mămăliguță moale și cu o farfurie care arată exact ca în copilărie, dar reinterpretată în felul meu.

E o rețetă simplă, de casă, dar una care te face să te oprești din tot ce faci și să te așezi la masă cu drag.
Dacă o încerci, îți doresc să-ți iasă la fel de aurii și fragede cum au ieșit la mine.

Să fie cu bucurie și cu mult cozy în bucătărie! ✨

Nu uita să verifici și alte rețete de pe blog.

Te aștept să descarci și eBook-ul meu:

https://eathealthyeveryday.gumroad.com/l/vmnwz




Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare